Verovähennykset tarjoavat mahdollisuuden pienentää verotettavaa tuloa. Erityisesti matkakuluvähennykset herättävät runsaasti kysymyksiä ja epäselvyyksiä.
Matkakuluvähennys tehdään edullisimman kulkuneuvon mukaan
Yksi yleisimmistä virheistä liittyy siihen, millä perusteella matkakuluvähennyksen voi tehdä. Kodin ja työpaikan välisten matkojen kulut voi vähentää verotuksessa vain halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan – useimmiten tämä tarkoittaa julkista liikennettä. Oman auton käyttö ei oikeuta automaattisesti korkeampaan vähennykseen, vaikka se olisikin käytännössä arjessa helpompaa tai nopeampaa.
Oikeus vähennykseen omalla autolla on poikkeustapaus
Oman auton käytön perusteella matkakuluvähennystä voi hakea vain tietyissä tilanteissa, kuten:
-
julkista liikennettä ei ole lainkaan tarjolla
-
yhdensuuntaisella matkalla joutuisi kävelemään vähintään 3 kilometriä
-
odotusaika meno-paluumatkalla ylittää yhteensä 2 tuntia
-
työmatka alkaa tai päättyy klo 00.00–05.00 välillä
Esimerkiksi lasten vieminen kouluun tai päiväkotiin ei ole peruste auton käytön mukaiselle vähennykselle.
Muut yleiset vähennykset: työhuone ja kotitalousvähennys
Etätyötä tekevä voi tietyin ehdoin saada työhuonevähennyksen, joko todellisten kulujen mukaan tai verohallinnon määrittelemänä kaavamaisena summana (lue artikkeli hallituksen kaavailemista muutoksista). Kotitalousvähennys taas koskee esimerkiksi remontti-, siivous- ja hoivapalveluja, kun työ on teetetty ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä. Vähennys koskee vain työn osuutta, ei materiaaleja tai matkakuluja.
Omavastuut ja ylärajat kannattaa huomioida
Verovähennyksissä on useimmiten omavastuuosuuksia, jotka vaikuttavat vähennysten määrään. Esimerkiksi matkakulujen omavastuu on useina vuosina ollut 900 euroa, ja vähennyksen yläraja tuhansia euroja. Myös kotitalousvähennyksessä on omavastuu ja enimmäismäärä, jotka vaihtelevat vuosittain.
Tarkista oikeutesi ja säilytä tositteet
Verovähennyksiä voi ilmoittaa OmaVerossa esimerkiksi esitäytetyn veroilmoituksen täydennyksen yhteydessä. On tärkeää säilyttää kaikki tositteet vähintään kuusi vuotta siltä varalta, että Verohallinto niitä kysyy.
Verohallinnon verkkosivuilta ja OmaVerosta löytyy ajantasaiset ohjeet eri vähennysten hakemiseen sekä laskurit, joilla voi arvioida vähennysoikeuden määrää.
Lue verohallinnon ajankohtaiset ohjeet
Tagit: matkakuluvähennys verovähennys Takaisin